• Nazovite nas
  • +385 1 203 5001
  • Pošaljite mail

Naše usluge

Podrška u javnoj nabavi

Najčešći razlog tzv. „korekcija“ u korištenju EU fondova proizlazi iz pogrešaka koje nastaju uslijed pogrešne provedbe javne nabave. Čak tri naša zaposlenika ovlašteni su stručnjaci javne nabave. Također, imamo uspostavljenu uspješnu i u više navrata dokazanu suradnju s specijaliziranim odvjetničkim uredima kojima je javna nabava uža specijalnost. Uz našu podršku u postupcima javne nabave, od pripreme natječajne dokumentacije do pravomoćnosti odluke o odabiru, mogućnost korekcija za vaše projekte svodite na minimum!

 

Usluge informiranja

Koliko puta Vam se dogodilo da ste za priliku saznali tek kad su drugi istu već iskoristili? Propustiti informaciju znači propustiti priliku, a svaka propuštena prilika predstavlja gubitak.

BDC-ovi stručnjaci savladali su relevantne programske dokumente i zakonske propise, prate godišnje i ostale najave te svakodnevno sustavno provjeravaju više desetaka izvora relevantnih informacija. Za naše klijente filtriramo informacije bitne za njihov razvoj i dostavljamo ih isti dan.

S nama više nema potrebe tražiti iglu u plastu sijena; ugovorenom klijentu dodjeljujemo "osobnog konzultanta" koji za sve upite stoji na raspolaganju neograničeno. Za većinu upita informaciju već posjedujemo i odgovor dostavljamo odmah, za specifične upite odgovor priskrbljujemo putem nadležnih institucija, a ponekad i „prečacom“, tj. izravnim pristupom nadležnim institucijama i osobama.  

Naši klijenti sve aktualne i za njega bitne informacije dobivaju promptno, cjelovito i pouzdano, u pravilu elektroničkim putem na unaprijed dogovorenu adresu.

 

Izrada zalihe projekata

Za uspjeh u apsorpciji ESI fondova ključna je pravovremena i kvalitetna priprema. Projekti se dobivaju apliciranjem na natječaj ili javni poziv, koji traje ograničeno (i uvijek prekratko) vrijeme. Jedini način koji omogućuje uspjeh je stvaranje "zalihe projekata" koji su dovoljno pripremljeni da se tijekom razdoblja javnog poziva ili natječaja mogu pretočiti u uspješnu prijavu.

BDC stoga najprije izrađuje detaljan snimak potencijala klijenta, proučava ključne dokumente (strategije razvoja, prostorne planove, započete projekte i sl.) te izrađuje "Katalog projekata", dokument u kojem projekte sustavno usmjerava prema potpunoj dovršenosti. Za vrijeme trajanja suradnje, taj se dokument kontinuirano ažurira.

 

Izrada Strateških planova razvoja

Svi znamo za izreku  "Ako ne znaš kamo ideš, svaki put je dobar" a tek rijetki su shvatili da je "najgore dobro raditi pogrešan posao".  Nepotrebno je dalje razglabati zašto je potrebno imati dobru strategiju razvoja, ispravno utvrđene prioritete, pretočene u ciljeve i programe tj. mjere.

Svaka organizacija, javno tijelo, ustanova ili poduzetnik, mora imati stvaran, realan, temeljit i ažuran strateško-razvojni dokument. Za poduzetnika je to njegova misija, vizija i ciljevi, a za JLS njegova razvojna strategija (Strateški razvojni plan). Svakom strateškom dokumentu pridajemo veliku pozornost , kao sadržaju tako i procesu; to je prilika da se okupe sve kreativne snage neke organizacije oko zajedničkih ciljeva.

BDC izrađuje strateške razvojne planove JLS s dubinskim razumijevanjem problematike i na način da je svaka strategija jedinstvena, nastala u sinergiji kreativnih snaga okupljenih oko postizanja napretka. Razvili smo vlastitu inkluzivnu metodologiju izrade strategija i strateških planova razvoja, sukladno najvišim standardima.

Ukoliko kojim slučajem strategiju razvoja trebate forme i reda radi ili samo zato "jer ju svi imaju" nemojte zvati nas, jer mi takvu ne znamo izraditi.

 

Podnošenje projektnih prijava

Koliko god da se neki natječaj činio jednostavnim, pisanje projektne prijave nije nimalo jednostavan posao. Zašto? Jednostavno, jer vas i najmanja greška može značiti neuspješnu prijavu, a time i gubitak stotina tisuća ili milijuna kuna! Naši stručnjaci su SPECIJALIZIRANI za projekte za svoje klijente: educiramo se i kontinuirano informiramo, poznate su nam zamke koje netko tko neku prijavu radi prvi puta neće uočiti! Mi na jedan natječaj ili drugu priliku prijavljujemo na desetine projekata uz temeljitu prethodnu pripremu. Kada to radite sami, prvi puta, u pravilu podnosite jednu prijavu. Tko ima veće šanse  izraditi uspješan projekt, a tko će potrošiti jako puno vlastitog dragocjenog vremena, a u najmanju ruku bez garancije da neće učiniti fatalnu grešku?

Ulaganje u pridobivanje bespovratnih sredstava je najopravdanija investicija.  Tim više što je često trošak pripreme i prijave projekta kao i njegove provedbe „opravdan trošak“ koji se financira iz dobivenih sredstava. Pametni uče na tuđim greškama i zahtjevne poslove prepuštaju profesionalcima. Oni druge uče na vlastitima, a neki ih i više puta ponavljaju. Ne zaboravite: sredstva koja niste pridobili za vaš razvoj imaju jednak učinak kao da ste ista sredstva izgubili!

 

Provedba projekata

Pridobiti sredstva je lakši dio posla, ispravno provesti projekt je puno zahtjevnije! I male greške u procedurama, kašnjenje u izvještajima kao i nenamjerne greške mogu vas stajati milijune. Što je najgore, već odobrena sredstva neće vam biti isplaćena, a vi ćete i dalje imati obavezu dovršiti projekt.

Nadzor nad provedbom projekata je pravilo, a ne izuzetak, stoga, još jednom: osigurajte prisutnost profesionalaca u važnim poslovima kao što je provedba projekata. I u ovom slučaju vrijedi da je trošak konzultantskih usluga za provedbu najčešće "opravdan trošak", dakle za vas ili besplatan, ili sufinanciran u velikom postotku!

 

Međunarodna suradnja

Europska teritorijalna suradnja (ETS) sastoji se od:

  1. Prekogranične suradnje
  2. Transnacionalne suradnje
  3. Međuregionalne suradnje

Cijelo područje RH obuhvaćeno je jednim ili više programa prekogranične suradnje, a  jednako tako na raspolaganju stoje i izvori sredstava za mnoge transnacionalne ili međuregionalne projekte. Stopa sufinanciranja za programe ETS-a iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) iznosi do maksimalno 85%. Međutim, i sufinanciranje preostalih 15% moguće je smanjiti na svega 4 ili 5%, korištenjem nacionalnih izvora koji financiraju vlastitu komponentu u dobivenim projektima. Mi ćemo se pobrinuti za oba izvora!

Isprika dakle nema. Za vaše potrebe možete dobiti gotovo 100% sredstava, pitanje je samo slijedeće: "Jeste li spremni pokušati?"

 

Poticanje ulaganja, istraživanja i razvoja

Posebnim propisima o poticanju ulaganja odnosno o poticanju istraživanja i razvoja u suradnji s znanstvenom zajednicom, poduzetnici mogu ostvariti značajne porezne olakšice i izravne financijske poticaje, čak do iznosa maksimalno dozvoljenih poticaja ograničenih jedino pravilima o dodjeljivanju potpora.

Svoj poduzetnički poduhvat poduzetnik dakle može realizirati i mimo EU fondova. Mi smo savladali potrebne vještine i spremni smo postati vaš partner i na tom putu!

 

 
 

Naša vizija

Za svaku ideju pripremljen projekt, za svaki projekt dobivena sredstva.
Saznaj više...

Naš cilj

Postati neizostavan partner lokalnoj samoupravi i poduzetnicima...
Saznaj više...

Naše vrijednosti

Individualan pristup te posvećenost svakom klijentu i svakom projektu...
Saznaj više...
Imate li bilo kakvo pitanje? Rado ćemo Vam odgovoriti!